Kankalin

Latin név: primula veris

Egyéb elnevezései: tavaszi kankalin

Család: Kankalinfélék (Primulaceae)

Származás: a Kaukázusban és Nyugat-Európában honos. Középhegységekben gyakori, másutt lomberdők tisztásain, szegélyein fordulhat elő.

Vitamin és ásványianyag tartalom: triterpén-szaponin, fenolglikozidok, virágában flavonoidok, levelében C-vitamin.

Gyógyhatás: erős, nem szűnő köhögésre, felső légúti hurutra, asztmatikus, köszvényes panaszok esetén, valamint idegi eredetű fejfájásra, szívgyengeség ellen használják a népi gyógyászatban.

A virág felhasználása: Gyógynövényként elsősorban a szárított szirmaiból készült teáját fogyasztják. Az angolok virágát borok és ecetek ízesítésére is használják.

Egyéb részek felhasználása: Levelét és gyökerét szintén alkalmazzák a gyógyászatban, köhögésre. A kankalin a legtöbb köhögéscsillapító egyik alapanyaga. Leveléből a spanyol konyha salátát készít.

Érdekesség: A vadnyulak egyik kedvenc étele. A 19. században kankalin virágfüzérekkel is díszíteték (díszítik?) a májusfát. Angliában négy megyének is hivatalos virága.